Archiwum




Dziś jest:
Piątek, Grudzień 15, 2017

Gości Online: 1
 

24 marca 2010 roku w naszej szkole miał miejsce Dzień Zdrowej Żywności pod hasłem "witaminki na wiosnę". Szkoła tym samym włączyła się do akcji "Żyj zdrowo - daj się zaszczepić zdrowiem" organizowanej pod patronatem m.in. Wojewody Świętokrzyskiego i "Echa Dnia" oraz Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Jędrzejowie.

Imprezę szkolną zorganizowali wychowawcy z uczniami, Samorząd Szkolny oraz koła ekologiczne i harcerze z "Siedemnastki" należący do Klubu Naszej Ziemi. Zostały przygotowane degustacje sałatek, surówek, kanapek i innych potraw, które były złożone z owoców i warzyw. Ponadto reprezentanci każdego zespołu opracowali hasła reklamowe na temat korzyści płynących ze spożywania owoców i warzyw oraz informacje o ich walorach.

Degustacja była przygotowana dla wszystkich klas 0 -VI.

Zanim jednak uczniowie mieli okazję skosztować wszystkich pyszności, to rozmawiali z nauczycielami na temat tego, jakie korzyści płyną ze zdrowego odżywiania się i dlaczego warzywa i owoce stanowią alternatywę dla chipsów, hamburgerów, itp. Uczniowie z ogromnym zainteresowaniem i ze smakiem próbowali wszystkiego, często będąc zdziwieni, jakie to "cuda" można wyczarować z owoców i warzyw.

Pamiętajmy:

"Naturalne witaminki są najzdrowsze dla każdego chłopca i dziewczynki."

 

Oto relacja z tego dnia napisana przez uczennicę z klasy VI a.


DZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI

      Wczoraj w naszej szkole odbył się dzień zdrowej żywności, w którym każdy mógł nauczyć się jak przygotować zdrowe jedzenie i rozkoszować jego smakiem.

 To b ył niesamowity dzień! Wszystkie klasy przygotowały gazetki i jedzenie z wylosowanych wcześniej warzyw i owoców. Każdy mógł degustować pyszne kanapeczki, sałatki, koreczki i soki.

Przygotowania

O godzinie 8.00 przedstawiciele klas 4-6 rozpoczęli przygotowania do rozdania młodszym i starszym kolegom  "bomby witamin".

Degustacja i nauka

O godzinie 9.00 zaczęły przychodzić klasy, aby dowiedzieć się ciekawych rzeczy np. tego, że po marchewce cera jest ciemniejsza i zdrowsza. Nikt nie pogardził taki pysznościami jak: kanapki z twarożkiem i szczypiorkiem, sałatkami owocowymi i warzywnymi, sokami z owoców i warzyw, a także galaretkami z owocami.

Co myślą o tym inni?

     Zapytałam dziewczynkę z pierwszej klasy, czy podobał jej się ten dzień.

   -Było bardzo fajnie- powiedziała Marta.

   -A co podobało ci się najbardziej?

   -Najbardziej podobało mi się to, że każdy mógł spróbować nietypowych smakołyków.

To samo pytanie zadałam uczniowi z klasy piątej

   -Było świetnie. Dowiedziałem się wielu ciekawych informacji, ale nie ukrywam, że degustacja też była strzałem w dziesiątkę, szczególnie dla uczniów i uczennic naszej szkoły.

Następnie zapytałam panią nauczycielkę przyrody, czemu sprzyja taka akcja.

   -Taka akcja pomaga dostrzec dzieciom i młodzieży to, że owoce i warzywa są bardzo smaczne, a dostarczają dużo witamin i dają energię na cały dzień. Codziennie spożywanie  owoców i warzyw pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a więc uczniowie jedzący co dzień te produkty nie mają problemów z nadwagą.

     Moim zdaniem ten dzień zostanie w pamięci wszystkich uczniów na bardzo długo i będą wiedzieli jak się zdrowo odżywiać.

 

Magda Walencik VI a